Loading...
You are here:  Home  >  Uncategorized  >  Current Article

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος

By   /  1 Νοεμβρίου 2018  /  No Comments

    Print       Email

Το «ύστατο χαίρε» στον Επίσκοπο Τανάγρας Πολύκαρπο

Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, η εξόδιος ακολουθία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου που καταγόταν από την Αυλίδα Ευβοίας.

istato tanagras
Το πρωί της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιερά Μονής Αναλήψεως Σκούρτων Βοιωτίας, ενώπιον του σκηνώματος του μακαριστού Επισκόπου όπου συνέρρευσε πλήθος πολλών πιστών και πνευματικών τέκνων του μακαριστού απονέμοντας φόρο τιμής στην μνήμη του.
exodios tanagras 1
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Μακαριωτάτος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμος ενώ συμμετείχαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κκ Κλήμης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κκ Θεόκλητος,, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κκ Σεραφείμ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κκ Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κκ Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κκ Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κκ Διονύσιος, ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Θεσπιών κκ Συμεών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος και μοναστικές αδελφότητες ιερών μονών εκπρόσωποι τοπικών αρχών πλήθος πιστών που κατέκλυσαν το καθολικό της ιεράς μονής.
exodios tanagras 1
Συμμετείχαν και πολλοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς Θηβών και Λεβαδείας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Μητροπόλεως Χαλκίδος της Καρυστίας και Σκύρου και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι συνδέονταν πνευματικά με τον μακαριστό Ιεράρχη.
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλειος Περγάλιας, ο Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Χρήστος Παγώνης, ο πρώην Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου  Τανάγρας κ. Ιωάννης Γκίνης, ο Διοικητής της 114 Π. Μ. Τανάγρας Σμήναρχος  κ. Ιωάννης Κυρίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πέτρου και πλήθος πιστών οι οποίοι έσπευσαν να ασπασθούν το σκήνωμα και να λάβουν την ευχή του αειμνήστου Επισκόπου Τανάγρας.
Την επικήδειο ομιλία εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Σισανίου και Σιασίστης κ Παύλος αναφέρθηκε στην μακροχρόνια πορεία του μακαριστού μέσα στην Εκκλησία του Θεού. Ιδιαίτερα επεσήμανε την θητεία του ως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τίτλο του Επισκόπου Τανάγρας και ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αναλήψεως Σκούρτων τονίζοντας την φιλακόλουθη ζωή του και την αγάπη του στη Θεία Λατρεία ιδιαίτερα την αγάπη του προς την Εκκλησία, την συνέπεια της μοναχικής του ζωής, το αφιλοχρήματο, ταπεινό, αθόρυβο, αλλά και τόσο σπουδαίο έργο που πραγματοποίησε καταφέρνοντας να ιδρύσει την Σεβασμία Ιερά Μονή της Αναλήψεως Σκούρτων την οποία ανέδειξε ως ιερό πνευματικό καταφύγιο προσευχής και κατανύξεως πολλών χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονταν καθημερινώς ζητώντας τις πατρικές συμβουλές του στην ιερά εξομολόγηση.
Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας ακολούθησε η ταφή στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.
Αποτέλεσμα εικόνας για επισκοπος πολυκαρπος δερβενοχωρια

Ο Βίος του

Αποτέλεσμα εικόνας για επισκοπος πολυκαρπος δερβενοχωρια
Ο Επίσκοπος Τανάγρας Πολύκαρπος, γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1933 στην Αυλίδα Ευβοίας. Της εγκυκλίους σπουδές του περάτωσε στα σχολεία της πόλεως Χαλκίδος.
Έλαβε πτυχίο το 1957 από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατετάγη στο Στρατό και υπηρέτησε επί διετία εις την Τ.Υ.Σ. Μετά την απόλυση του εκάρη Μοναχός υπό του Πνευματικού πατρός Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Τζοβλά στο Παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μέσα Παναγίτσα) Σουβάλας Χαλκίδος την 7ην Ιουλίου 1959, αφού προηγουμένως ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Γέροντος στην Λίμνη Ευβοίας.
Στις 8 Ιουλίου 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου στο Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μητροπολιτικού Οικήματος. Στις 26 Οκτωβρίου 1959 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό του Μητροπολίτου Χαλκίδος Γρηγορίου, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Στην συνέχεια διορίσθηκε Εφημέριος του Ιδρύματος Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος, εκεί υπηρέτησε έως τον Οκτώβριο του 1960, μετακινήθηκε στη Χαλκίδα και ανάλαβε την θέση του Πρωτοσυγκέλλου και παρέμεινε σε αυτή επί 33 έτη. Διωρίσθηκε εφημέριος και Ιεροκήρυξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος. Το 1992 συμπλήρωσε 35ετία έλαβε σύνταξη ως Ιεροκύρηξ της Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Τον ίδιο χρόνο μετετέθη στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τις ευλογίες του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λειβαδείας και νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Θεμελίωσε Ιερά Μονή και εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα στην περιοχή των Σκούρτων Δερβενοχωρίων Βοιωτίας. Μέχρι της εγκαταστάσεως της αδελφότητας στο Μοναστήρι γενομένης την 1ην Ιουλίου 1998 περιέρχεται στην Επαρχία Θηβών κυρίως, και κήρυττε και λειτουργούσε. Άσκησε την διακονία του κηρύγματος, της κατηχήσεως, της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.
Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Τιτουλάριος Επίσκοπος παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας, η χειροτονία του τελέσθηκε στις 22 Μαΐου 2010 στο Καθολικο της Ιερού Ησυχαστηρίου Αναλήψεως του Κυρίου. Σκούρτων Δερβενοχωρίων Βοιωτίας.
Το άρθρο δημοσιεύεται σχεδόν αυτούσιο από : https://www.romfea.gr

Το 2017, στην επέτειο για τη μάχη της Πύλης

Αποτέλεσμα εικόνας για επισκοπος πολυκαρπος δερβενοχωρια
    Print       Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You might also like...

«Κορίνεια» 2019 – Έναρξη με Γλυκερία-Ασλανίδου!

Read More →
Follow by Email
Facebook
Google+
https://fonidervenochorion.gr/2018/11/01/%CE%B5%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B7-%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CE%B1">
Twitter